Tuesday, January 19, 2010

ALLAH MAHA ESA,MAHA BESAR


Rindu tak terungkap di bibir..malah pemergian arwah tokwan banyak mengajar aku tentang KEESAAN Yang Maha Agung.Tergambar wajah arwah tatkala aku menciumnya, kucupan abadi buat arwah tokwan.Aku doakan Allah menempatkan arwah di kalangan pada shuhada'. Sebak memenuhi segenap pelusuk hati 26 tahun aku membesar bersama kenangan yang terindah bersama arwah tokwan. Sejak kecil tokwanlah yang mengasuh kami ttg erti kehidupan. Kejayaan yang kami kecapi seolah-olah hadiah yang tak ternilai buatnya. Tersenyum arwah bila mendapatkan perkhabaran gembira dari kami ttg kejayaan dalam pelajaran dan pekerjaan. Tak lekang di bibir arwah mengucapkan syukur pada yang Esa..itulah arwah tokwan, tak pernah lekang di bibirnya berzikir sepanjang masa. Sehari selepas arwah pergi, aku berada di rumah arwah tokwan. Setiap waktu solat, aku terkenangkan arwah berjalan ke surau untuk menunaikan solat fardhu. Yang paling aku hiba, tatkala terkenangkan selepas waktu isya' berlalu..aku amat merindui semua itu...jujur aku katakan..aku umpama ternantikan arwah di ruang tamu berkumpul sesama cucu dan anak2 arwah, kami akan bersembang dan juga bercerita sesama kami kadang2 hampir ke larut malam sebelum semuanya beransur pulang ke rumah masing2..Allahuakbar, kuatkanlah kami menghadapi hari2 mendatang tanpa arwah...tok adalah tunggak utama sekarang ini, tok tetap istimewa buat kami..kami akan sentiasa menjaga tok walaupun arwah tokwan jauh di sana..al fatihah buat arwah tokwan yang disayangi, semoga berbahagia berada di alam baru..kata Abah " tokwan kembali padaNYA dalam keadaan yang amat tenang sekali, tak nampak riak kesakitan tatkala sakaratul maut menghampiri tokwan, malah jari telunjuk tokwan seolah-olah seperti sedang bertahiyat akhir dalam solat..."Allahuakbar! HASIL TULISAN CUCU AYAH,NUR HASLIHA HUSAINAH

PERGINYA AYAH YANG KUSAYANG.


AL FATIHAH....SEMOGA AYAH DITEMPATKAN BERSAMA PARA SOLIHIN DI SYURGA YANG KEKAL ABADI.AMPUNILAH AYAHKU YA ALLAH,RAHMATILAH AYAHKU YA ALLAH..
Ya ALLAH ,AMPUNILAH AYAH DAN KASIHANILAH AYAH DAN SEJAHTERAKAN LAH AYAH SERTA AMPUNILAH DOSA DAN KESALAHAN AYAH,DAN MULIAKANLAH KEDATANGAN AYAH SERTA LUASKANLAH TEMPAT KUBURNYA DAN SERSIHKANLAH AYAH DENGAN AIR SALJU DAN EMBUN,BERSIHKANLAH AYAH DARI SEGALA DOSA SEBAGAIMANA KAIN PUTIH YANG BERSIH DARI SEGALA KOTORAN DAN GANTILAH AYAH RUMAH YANG LEBIH BAIK,GANTIKANLAH DIA ISTERI YANG LEBIH BAIK DAN GANTIKANLAH DIA KELUARGA YANG LEBIH BAIK,PELIHARALAH AYAH DARI SEKSA KUBUR DAN SEKSA NERAKA.