Sunday, September 21, 2008

PROFILE SYUHADADia adalah seorang mukmin yang merdeka meski seluruh hidupnya dibelenggu dengan terali besi. Itulah gambaran indah yang mencerminkan kehidupan Syaikhul Mujahidin, Guru para Mujahid dan perlawanan ini. Meskipun sebenarnya gambaran tersebut kalah indah dengan kalbunya yang menghembuskan kehidupan serta tekadnya yang tidak pernah lumpuh dan tidak terbelenggu oleh ikatan penjara. Beliau adalah cakrawala yang luas serta pikiran yang hidup yang tidak mengenal batas. Demikianlah kehidupannya di penjara dan begitulah kisahnya saat berada di medan dakwah dan perlawanan, seperti yang dituturkan oleh orang-orang yang mendampinginya, mengenai sosok yang tidak mampu bergerak, namun bisa menggerakkan dunia.

PROFILE MB NEGERI KEDAHASAL
Anak kelahiran Sungai Limau Dalam, Yan, Kedah
Dilahirkan pada tahun 1944
Ayahnya, Haji Abdul Razak Haji Awang adalah imam dan pimpinan masyarakat setempat serta salah seorang pejuang kemerdekaan menentang British
PENDIDIKAN
Sekolah Kebangsaan Sungai Limau
Maktab Mahmud, Alor Star (1959 - 1965)
Universiti Al-Azhar
University Of Kent, Canterbury
KERJAYA
Tenaga pengajar Maktab Mahmud, Alor Star (1966)
Ketua Jabatan Syariah, UKM
Pensyarah pelawat Mindanao State University, Filipina
Pensyarah UIAM (1983-1984, 1986-1995)
PENGALAMAN ANTARABANGSA
Muktamar Al-Haj anjuran All Indian Iranian Association di New Delhi (1980)
Pembentangan Kertas Kerja di 1st Asean Syariah Administration Conference Workshop - Manila (1983)
Persidangan Gerakan Islam Sedunia, Lubnan (2001)
Conference of South East Asia Islamic Law, Manila
PENULISAN ANTARABANGSA
Dirasah Hawla At-Tashriq Al Islami, terbitan Kementerian Hal Ehwal Agama Filipina
Introduction To Islamic Law Jurisprudence, terbitan Office of Muslim Affair and Cultural Communities, Quezon City, Filipina, 1986
Syariah, Adat And Command Law Amongst the Maranaos of Southern Philippines : And Exploratory and Corporative Study, terbit Southeast Asian Studies Program

KERETA LAMA MASIH BOLEH DIGUNA

Written by PAS Kedah
Thursday, 07 August 2008

Alor Star - Semua Exco Kerajaan Negeri menggunakan kenderaan yang sedia ada apabila mengambil alih pentadbiran negeri Kedah. Kenderaan Proton Perdana V6 Eksekutif ini akan diperbaiki apabila mengalami kerosakan. Kerajaan Negeri tidak bercadang untuk membeli kenderaan baru, kata Menteri Besar Kedah YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Setakat ini hanya seorang Ahli Exco Kerajaan Negeri menggunakan kenderaan baru itupun disebabkan kereta yang lama tidak boleh digunakan lagi.

“Ini kerana lebih dari sekali kereta berkenaan rosak sehingga Ahli Exco berkenaan terpaksa mengambil teksi untuk menghadiri mesyuarat,” katanya pada sidang akhbar sebelum Mesyuarat Mingguan Exco Kerajaan Negeri hari ini.

“Kereta-kereta Proton Perdana V6 Eksekutif yang dipakai oleh semua Ahli Exco sekarang boleh dikatakan semua sudah uzur tetapi masih boleh dipakai apabila dibaiki. Kita tidak bercadang untuk membeli yang baru.. Sekiranya terpaksa membeli kereta yang baru kita tetap memilih jenis Proton,” katanya.